Leamington Terrace

Nomination

Images

Category

INTERIORS: Interior Design

Company

Sonia Browse Architects LLP

Client

Jennifer Herbison

Summary

The property is set within a row of two storey Victorian terraced houses and had previously been subdivided into 2 flats and was in poor repair. Our project returned the property into one large family home, restoring the property to its former glory whilst also extending and reconfiguring to create new flexible spaces, more suited to contemporary life.

Within the existing property, we reinstated the original stair and lobby whilst adapting and extending to the rear of the house.  The extension combined and extended the two rear rooms to form a large open plan kitchen, dining area and living area. This flexible and open plan arrangement is more suitable to modern family life by placing the kitchen at the heart of the home where previously it was in a small offshoot isolated from the rest of the house.  The extension gives a greater connection between the garden and the house and provides an extensive, multipurpose living space centred around the sociable, active areas of the house. The additions to the ground floor also now better compliment the scale of the more formal existing Living Room to the front of the property.

From conception, the intention for the extension design was that it would sensitively enhance and preserve the style of the existing property. Aligning with this objective, the extension has been externally finished with sandstone to tie in the with the existing sandstone walls, whilst the edge of the extension on its north-western boundary angles down to minimise any overshadowing or overbearing to the adjacent property.  The angle of this also mirrors and ties in with the angle of the end walls of the existing kitchen outbuildings.  Alongside this. Crittal patio doors were installed to complement the astragal arrangements of the traditional sash and case windows to the rear. The new patio doors are accompanied with large linear rooflights running either side side for the full depth of the extension. Throughout the day, the arrangement and rhythm of the rooflights cast ever changing light patterns across the space whilst drawing natural light deep into the plan of the opened up kitchen/dining spaces beyond. 

The property has been sensitively restored with fixtures, fittings and craftmanship throughout, with all decisions carefully considered to enhance the period features of the home. The past of this family home has been lovingly restored whilst making it fit for the future.